Sp vil legge ned Evjen skole

Publisert 04.09.2024

Den nye delen ved Evjen skole åpnet i 2018. Foto: Pir II arkitekter.


Senterpartiet vil legge ned Evjen skole fra neste høst og overføre elevene til Orkanger og Grøtte. Målet er å berge de små skolene på Krokstadøra og Lysheim (Ytre Agdenes). Hva mener Småbypartiet vi skal gjøre med skolene? Se lenger ned.

For noe må gjøres. Drifta er ikke bærekraftig. Skolene er så lavt bemannet at de balanserer på kanten av loven. Orkland kommune bruker for mye penger på mange og til dels dårlige skolebygg – og for lite på elever og lærere. Barnetallene synker.

Evjen i spill?
Først om det nye forslaget fra Sp: Partiet ber kommunedirektøren beregne gevinsten ved å legge ned Evjen skole så snart som mulig. Forslaget går ut på å rive gammeldelen av Evjen skole og Evjen barnehage, og bygge ny barnehage på tomta. Nydelen av Evjen skole skal være en del av barnehagen.

Den første av flere utfordringer med forslaget er plassmangel på Orkanger barneskole og Grøtte skole. Her er det temmelig fullt selv om elevtallet kommer til å synke.

Over 150 elever må ha plass
I 2025 er det beregnet at Evjen vil ha 157 elever. De må fordeles på Orkanger barneskole og 1.-7.trinn på Grøtte. Her vil det fra før være henholdsvis 304 og 271 elever neste år.

Dette er et helt nytt innspill til debatten om skolestruktur fra Sp. Etter valget i fjor høst foreslo partiets gruppeleder å legge ned Gjølme skole. I så fall må ca. 90 elever til Orkanger, der det i hvert fall foreløpig ikke er plass.

Kommunedirektøren foreslo i fjor å legge ned Lysheim skole (ca. 20 elever) og ungdomstrinnet ved Aa skole på Krokstadøra (ca. 10 elever). Kommunestyret utsatte saken, men nå kommer den opp igjen.

Dette mener Småbypartiet
Småbypartiet støtter ikke nedlegging av Evjen. Etter interne diskusjoner er dette utgangspunktet når Småbypartiet behandler spørsmålet om skolestruktur:

  • Aa ungdomsskole på Krokstadøra: Opprettholdes fordi enkelte elever ellers får svært lang reisevei.
  • Lysheim skole: Legges ned eller gjøres om til oppvekstsenter med de minste barna i samme bygg som barnehagen. Elevene bruker Lensvik skole, som er splitter ny og har god plass.
  • Årlivoll skole, ungdomstrinnet: Legges ned, elevene overføres til Grøtte og Meldal når det er plass.

Om Årlivoll
Denne saken avgjøres ikke nå, men endringer i tillegg til kommunedirektørens forslag fra i fjor kommer etter hvert. Framtidig struktur for ungdomsskolene i Orkland er utredet, og det foreligger et omfattende kunnskapsgrunnlag.

Bygningene på Årlivoll er dårlige og vil kreve store kostnader i årene som kommer. Anslag tilsier innsparing på nærmere 50 millioner i løpet av en periode ved å fase ut bygget for ungdomstrinnet. I vinter måtte elever sendes hjem på de kaldeste dagene. Alle får akseptabel reisetid til Grøtte eller Meldal.

Orkanger barneskole har ca. 300 elever. Skolen er sprengt, men fikk to nye klasserom denne høsten.


Nei til ny storskole
Orkanger-skolene er dårlige. En eller to større enheter i gamle Orkdal vil gi en mer effektiv skolestruktur, men dette vil kreve store investeringer i nybygg. Orkland kommune prioriterer nytt helsetun før en løsning for skolene på Orkanger.

En utredning lagt fram av uavhengige konsulenter i fjor skisserte flere alternativer, deriblant en ny, felles ungdomsskole for hele Orkland unntatt gamle Meldal. Det avviser et samstemt politisk miljø.