Kommer 5 etasjer sykehjem på Orkanger?

Publisert 27.02.2025


Planene om nytt Orkdal helsetun på Franslykkja er ett år forsinket. Byggestart blir tidligst i 2026. Tomta på 11 mål kan være i minste laget. En aktuell løsning er derfor å bygge enda høyere enn de planlagte fire etasjene. Flere politikere mener Fannrem egner seg bedre.

Bildet over viser omtrent utstrekningen på det siste, ledige arealet Orkland kommune eier i Orkanger sentrum.

Administrasjonen i Orkland kommune orienterte om status og svarte på spørsmål i kommunestyret tirsdag. Medlemmer i Småbypartiet diskuterte helsetunet etter årsmøtet onsdag.

Antall senger uavklart
Noen kulepunkter fra kommunalsjef Anders Jystads orientering:

  • Kommunen vil nå søke etter ekstern prosjektleder for å få fortgang på prosjektet, som er ett år forsinket pga mangel på folk i egen organisasjon.
  • Planene så langt beskriver 96 plasser på Orkanger og 32 i en skjermet demensavdeling ved dagens helsetun på Fannrem – totalt 128. Antallet på 128 kan muligens reduseres ved å bygge andre løsninger, som bofellesskap der folk i større grad kan klare seg selv. Planene ved Samvirkegården på Fannrem er brukt som eksempel.
  • 32 plasser i en skjermet avdeling for demente er fortsatt vurdert som nødvendig, men avdelingen må ikke ligge på Fannrem – kan plasseres i nytt helsetun på Orkanger.

Det siste er en tolking av Jystads svar på flere spørsmål. Kommunedirektøren skrev i et nytt notat at vi må vurdere om det er forsvarlig med en delt løsning, slik kommunestyret vedtok i 2020, eller om alt bør samles under ett tak.

Byliv på Orkanger
I så fall kan dagens Orkdal helsetun på Fannrem bli brukt av eldre som fungerer bedre enn dem som må ha en sykehjemsplass, mens de skrøpeligste bor på Orkanger. Da oppstår et nytt dilemma: Hovedbegrunnelsen for å bygge nytt på Orkanger var å gi beboerne «rullatoravstand» (oppgitt til 300 meter) til sentrumsfunksjoner. Tradisjonelle sykehjemspasienter vil ha liten eller ingen bruk for butikker og kafeer, men dette er ett av mange dilemma/tema som må avklares nærmere.

  • Kommunalsjef Anders Jystad mener tomta er stor nok til base for hjemmetjeneste, legevakt, legekontor (de to på Orkanger) og frivilligsentral i tillegg til sykehjem. Men da må det muligens bygges høyere enn planlagt.
  • Det er ikke avklart om tomta med p-kjeller vil ha rom nok til p-plassene som kreves om man bygger høyere og dermed med flere funksjoner og ansatte/besøkende.

For få sykepleiere
Ledelsen i Orkland kommune understreker at tilgangen på arbeidskraft i framtida avgjør hvor mange sengeplasser vi kan ha. Rom i nye sykehjem i kommunen står allerede tomme fordi det ikke er mulig å få tak i nok sykepleiere.

  • Pris: Det er anslått en kostnadsramme på 1 milliard. Husbanken dekker halvparten. Orkland kommune har spart ca. 100 millioner og må låne rundt 400 millioner om anslagene stemmer.
FRANSLYKKJA: Tomta sett mot nord – Drivhusgata til venstre og Haldorgården og Remegården i bakgrunnen.


Bibliotek og barnehage er spilt inn som mulige tilleggsfunksjoner i bygget eller på tomta. Det blir det ikke plass til. Så seint som i 2023 foreslo konsulentselskapet Norconsult butikker og kafe, før en ny vurdering av en annen konsulent nå viser at det blir krevende nok å få plass til helserelaterte tilbud.

Ny debatt om plassering?
Høyre, Venstre, FrP og flere politikere i Ap er kritiske til å bygge sykehjem på denne tomta, selv om det kalles helsetun eller helsehus. Hovedargumentet er at det i stedet bør komme bygg som bidrar til å utvikle sentrum.

Småbypartiets program
Småbypartiet har programfestet å følge opp faglige råd om å bygge nytt helsetun på Orkanger. Som del av den politiske flertallsgruppa har vi forpliktet oss til å:
1. bli enig om en løsning sammen med Ap, H, V og SV.
2. følge opp vedtaket om delt løsning Orkanger/Fannrem med mindre det kommer ny kunnskap som tilsier en annen modell.

Du kan hjelpe Småbypartiet hvis du vil med et uforpliktende medlemskap: 250 kr for året 2025 til Vipps 591761.

FOR LAVT? Skisse som viser hvordan det kan bygges i fire etasjer. Ill: Norconsult.


Det bor allerede mer enn 200 personer over 70 år i området Rømme/Franslykkja. Diskusjonen etter årsmøtet i Småbypartiet onsdag dreide seg blant annet om behovet for framdrift og om muligheten for å få plass i området til boformer mellom det å bo i egen bolig i blokk og på sykehjem – a la bofellesskap som det som er planlagt i Samvirkegården på Fannrem.