Svaret er JA, mener vi selv. I stedet for tomt selvskryt får du her en gjennomgang av saker vi har stått på for – og i stor grad fått støtte for hos partiene vi samarbeider med. Miljøpakken, skoler og stedsutvikling er tre stikkord. Får Orkanger sentrum noen gang et kulturhus? Bildet viser en ideskisse fra 2019.
Politikk handler både om de store vyene og de nære ting. Småbypartiet prøver å drive lokalpolitikk mest mulig basert på fakta og kunnskap. Noen tema av typen nære ting:
MILJØPAKKEN
Orkland kommune ble med i samarbeidet i 2023. Mer enn 150 mill. kr. netto er satt av til investeringer innenfor kommunens grenser. Hovedkravet er at tiltakene skal bidra til at personbiltrafikken ikke øker. I Småbypartiet kastet vi oss rundt for raskt å få penger til små, men etterlengtede prosjekt. Nesten alt ser ut til å gå gjennom takket være SMPs initiativ:
TRAFIKK PÅ GRØNØRA
Fylkeskommunen har utbedret overgangen ved Norsk Kylling og startet arbeidet med en kryssing for myke trafikanter nær ReMidt etter påtrykk fra Småbypartiet. Hele trafikksystemet på Grønøra skal gås gjennom med midler fra Miljøpakken. Her finner du både skoleveg og nær 2000 arbeidsplasser.
DET GÅR FRAMOVER: Fylkeskommunen har startet arbeidet med ei såkalt tilrettelagt kryssing over Havneveien nær ReMidt på Grønøra Øst. Mannen som må bære rullatoren viser at vi ikke er helt i mål.
ORKDALSVEIEN OG SENTRUM
Endelig! Etter flere års påtrykk og ekstrabevilgninger foreslått av Småbypartiet er de verste fortauskantene ved gangfelt i Orkanger sentrum fjernet. Eldre med hjelpemidler og andre myke trafikanter har fått det bedre i den økende trafikken.
RULLATORBYEN: Orkanger er en eldreby. Etter mange års påtrykk fra Småbypartiet er de verste barrierene for de mest sårbare trafikantene omsider fjernet. Visste du at 49 prosent av beboerne i blokkene på Rømmetunet og Franslykkja er over 67 år?
EIKTYR OG USTMARKA
En kontroversiell sak der mange er mot ideen om å bygge ned inntil 3 300 dekar natur. Småbypartiet vil påvirke planene på en positiv måte framfor bare å si nei til ingen nytte. Et stort flertall i kommunestyret ønsker å regulere et industriområde. Småbypartiet tok til orde for og fikk gjennom:
I ettertid har Statsforvalteren støttet disse innskjerpingene, og stilt enda strengere krav på noen områder. Også i ettertid har Miljødirektoratet avvist at vi vil klare å restaurere nok natur til å gå i pluss. Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) mener noe annet. Departementet avgjør om planen går gjennom – og markedet avgjør om noen vil investere dersom staten godkjenner planen.
SKOLENE VÅRE SLITER
Kommunedirektørens forslag om å legge ned de to minste skolene i Orkland har satt fokus på grendeskolene. Småbypartiet har jobbet hardt for å dokumentere at det er de store skolene som sliter mest: Mange elever per lærer, mange elever med særskilte behov, lite penger. Orkanger og Evjen har slitt voldsomt, nå er Grøtte verst stilt. To resultater:
* Det store bildet: Flertallsgruppa setter at et fond for å løse problemer der det kniper i stedet for å bruke mer penger på de aller minste skolene som har god lærerdekning.
* De nære ting 1: Vi fikk satt av litt ekstra penger ved ombygginga på Orkanger barneskole slik at lærerne får større personalrom og nytt kjøkken. Plassproblemene har vært prekære lenge nok.
* De nære ting 2: Kommunedirektøren må finne en løsning på trafikkforholdene ved Orkanger barneskole, etter forslag fra SMP. Kommuneoverlegen påpekte forholdene som et avvik for to år siden.
TØFT FOR SKOLENE: Orkanger ungdomsskole og andre store skoler er under hardt press pga store elevkull, mange elever med særlige behov og trange budsjett etter år med ostehøvelkutt.
NEI TIL GHETTO I MOAN
Kommunedirektøren ville samle såkalte robuste småhus for hard bruk i Moan. Småbypartiet protesterte mot å samle mange boliger for folk med til dels store problemer på ett område. Først ble vi nedstemt, deretter fikk vi medhold i at saken må utsettes. Kommunedirektøren kommer med forslag om spredning.
JA TIL GAMLE HUS
Kommunen har et fond for bevaringsverdige hus. Huseiere kan få støtte, feks på Nerøra. Småbypartiet fikk flertall for å doble maks støttebeløp fra 50 000 til 100 000 kr. Håpet er å motivere til bedre prosjekt framfor å dele ut små beløp til flere.
NERØRA: Trehusbyen er en av Småbypartiets hjertesaker. Her er nyrestaurert bolig i Johan Bojers gate.
GJØLMEBRUA
Brua er et landemerke som fyller 90 år i 2025. Forfall truer både bæreevne og trafikksikkerhet. Det er farlig å sykle pga åpningene dekket. Småbypartiet har fått gjennomslag for å framskynde oppgradering. En million kan brukes allerede i 2025. I tillegg har kommunedirektøren fått i oppdrag å finne en løsning for brøyting av brua. Dette er det eneste strekket i Orklaparken som ikke brøytes og strøs. Brua er også trasé for myke trafikanter til den kommende handelsparken med McDonalds på Laksøra
PENGER TIL OVERS
I sommer kunne vi fordele noen millioner fordi kommunen satt igjen med mer fra 2023 enn budsjettert. Her er noe vi fikset sammen med Ap, H, V og SV (mange innspill fra SMP):
– 4 mill. ekstra til fysiske tiltak ved skoler og barnehager
– 1,5 mill. til reasfaltering av gater og veger
– 1 mill. til prosjektet i Nerviksfjæra – Orklaparken nord
– 1 mill. til trafikksikkerhet og universell utforming
– 500 000 til fond bevaringsverdige bygg
GAMMELOSEN: Forurensing har truet badelivet de siste to årene. Noe er fikset. Orkanger Vel og Orkland kommune spleiser nå på kjøp av mer sand. Bildet er fra en tidligere dugnad etter sandkjøp, fra venstre Helge Wåtland, Vidar Liøkel og Olav Rostad.
KINO OG BIBLIOTEK PÅ SAKLISTA
På årets siste kommunestyremøte fikk SMP vedtatt et verbalforslag om sentrumsutvikling med støtte fra alle i flertallsgruppa og de fleste i mindretallet (bare Sp stemte mot). Neste år starter arbeidet med å revidere sentrumsplanen. Da må kommunedirektøren:
1. Kartlegge mulige tomter for kino, bibliotek og flerbruksareal/kulturhus både på kommunal og privat grunn.
2. Gå i dialog med private aktører for å undersøke muligheten for et privat/offentlig samarbeid om utbygging.
Bakgrunn:
I 2018 foreslo Salvesen & Thams å bygge kino og bibliotek på Rømmetunet mot at kommunen betalte 4 mill. i husleie. Det ville ikke flertallet i Orkdal gå videre med da, men bestilte en utredning. Dem kom i 2019 og anbefalte at nye Orkland kommune skulle samarbeide med private om kulturbygg. Det er ikke fulgt opp.
Orkland har dårligere råd enn det Orkdal hadde. Nytt helsetun og skolebygg på Orkanger er de neste, store investeringene før et kulturbygg. Men det er viktig allerede nå å se etter en løsning for det kulturbygget som mangler, og som kan gi Orkland et sentrum som øker bruken av egen kommune og gjør det mer attraktivt å bo her.
SCIENCE FICTION? Denne skissen laget Skibnes arkitekter i 2019. Et samlingspunkt med moderne kino, bibliotek og flerbrukssal/kulturhus vil redde Orkanger fra sentrumsdød, skape ringvirkninger og gjøre det mer attraktivt å bo i og bruke Orkland. Vi mangler folk.