Omkamp om Orkdal Helsetun i Orkanger sentrum?

Publisert 01.11.2024


Et nytt Orkdal Helsetun med 96 plasser og rom til hjemmetjeneste og legevakt er planlagt på Franslykkja på Orkanger. Eller kommer en omkamp? Høyre vil samle alt på Fannrem i stedet. Kommunedirektøren peker på tomta bak OTI som et mulig alternativ på Orkanger.

Plassering av helsetun kan komme til å inngå i en sentrumskabal med kommunale tomter også til skoler og kulturhus. På Norconsults skisse over ser du et tenkt nybygg med blokkene i Drivhusgata til venstre og Vianor og andre verksteder mellom et helsetun og E39.

Småbypartiets holdning
Småbypartiet har programfestet støtte til en delt løsning mellom Fannrem og Orkanger i tråd med politiske vedtak i Orkland kommunestyre. Som del av den politiske flertallsgruppa har vi forpliktet oss til å:
1. bli enig om en løsning sammen med Ap, H, V og SV.
2. følge opp vedtaket om delt løsning Fannrem/Orkanger med mindre det kommer ny kunnskap som tilsier en annen modell.

Samtidig har vi sagt at vi må diskutere fordelinga av brukergrupper mellom Fannrem og Orkanger, og at flest mulig av de som skal bo på Orkanger bør være i stand til å bruke sentrumstilbud.

Kulturhus på Franslykkja?
Høyre gikk nylig ut i ST med forslag om å samle helsetunet på Fannrem og selge kommunens sentrumstomt på Franslykkja. Utspillet var et brudd på samarbeidsavtalen, men det kom delvis som følge av at politikere fra ulike partier lenge har argumentert på lignende måte i uformelle sammenhenger. Det skjedde blant annet på kommunestyrets strategisamling i midten av oktober:

“Bruk Franslykkja til framtidig kulturhus. Beboerne på et helsetun er for skrøpelige til å ha nytte av nærheten til sentrumsfunksjoner.”

Uformelt har også enkelte foreslått å bruke tomta etter den nedlagte glattkjøringsbanen ved Beitøra til sykehjem i stedet for sentrumstomta. Men den formelle prosessen har gått sin gang i flere år med deling Fannrem/Franslykkja som vedtatt modell.

Kort historikk
2018/2019:
Selskapet Agenda Kaupang kommer med en rekke anbefalinger om framtidig botilbud for eldre etter omfattende utredning og involvering. En av anbefalingene: Sats på ett sykehjem (altså ikke deling). En annen anbefaling er nærhet til sentrumstilbud- altså Orkanger .

2020:
Konsulentselskapet WSP går videre og lager en grundigere analyse. Analysen presenterer tre alternativer for utbygging av sykehjem:
1) Alt på Franslykkja – ingen deling i tråd med Agenda Kaupangs råd.
2) Stort sykehjem på Franslykkja – demensplasser på Fannrem.
3) Stort sykehjem på Bårdshaug – demensplasser på Fannrem.

Alt samlet på Fannrem ble altså ikke et alternativ. Årsaken er problemer med riving, ombygging og tilpasning mellom gammelt og nytt bygg. I tillegg blir det vanskelig å få plass til brukerne ved ombygging.

Orkland kommunestyre vedtok i november 2020 enstemmig å gå videre med alternativ 2: Franslykkja og Fannrem.

2023:
Norconsult lager en mulighetsstudie basert på kommunestyrets vedtak om Franslykkja/Fannrem. Her skisseres:
– 96 plasser på Franslykkja fordelt på langtidsplasser, korttidsplasser og heldøgns omsorg. Legevakt og base for hjemmetjenesten inngår.
– 32 plasser på Fannrem, utelukkende demensomsorg.

Nybygget på Franslykkja er foreslått bygd i fire etasjer med et totalt golvareal på 11 000 kvm.


Bygging er forsinket
I valgkampen 2023 går de daværende flertallspartiene Ap, Sp og KrF ut med et mål om byggestart i 2025 og ferdigstillelse i 2027. Tidsplanen har sprukket fordi kommunen mangler planleggingskapasitet.

I debatten er flere åpne for å se på fordelingen av tilbud mellom Franslykkja og Fannrem. I januar 2025 skal kommunedirektøren legge fram en oversikt over hva slags funksjoner som kan legges til Franslykkja. Aktuelle problemstilliger:

  • Hva slags botilbud skal legges til Franslykkja – eksempelvis et klassisk sykehjem eller stort innslag av boliger for dem som klarer seg med lite hjelp?
  • Hvilke andre funksjoner kan eventuelt få plass på tomta? Både bibliotek og barnehage har vært nevnt.
  • Hvor høyt bør det bygges? Mulighetsstudien sier fire etasjer, men det går an å bygge høyere og utnytte tomta bedre.

«Skoletomta» inn i debatten?
På en orientering i formannskapet 29. oktober nevnte kommunedirektøren kommunens tomt bak OTI som et alternativ til Franslykkja, i hvert fall i teorien. Tomta bak OTI kalles ofte “skoletomta” men er regulert til næring.

Diskusjonen om nytt Orkdal Helsetun berører også sentrumsplanen på Orkanger. Den skal oppdateres i 2025. Kommunen eier i dag få tomter i sentrum samtidig som det er behov for en eller to nye skoler og kulturhus med kino og bibliotek i tillegg til sykehjem. De kommunale tomtene sentralt på Orkanger er Franslykkja (12 dekar), området der skolene ligger i dag og tomta bak OTI.

Orkland kommune har hittil satt av drøyt 100 mill. kr. i egenkapital til nytt helsetun.