Orkdal kommunestyre kan ha vedtatt å investere hele 57 millioner kroner i ny brannstasjon på feil grunnlag. Det er ikke for seint å spare potensielt 30-40 millioner. Ordføreren avviser likevel Småbylistas ønske om avklaring.
Småbylista/Uavhengige
stilte et såkalt grunngitt spørsmål om ny brannstasjon i siste møte i kommunestyret. Formålet var å få endelig klarhet i følgende:
Uten å gå i detalj kan begge disse forutsetningene for kommunestyrets vedtak om å bygge ny brannstasjomn være feil. Gjentar: Kan, vi vet ikke, med det er viktig å få klarhet i av to grunner:
Hva mener egentlig Fylkesmannen?
Fylkesmannens forbud ser ut til å gjelde nybygg på Beitøra pga flomfare, ikke forbud mot oppgradering av dagens stasjon. I tillegg kommer spørsmålet om hvor omfattende en oppgradering er før den evt kan betraktes som nybygg.
Tiltak mot radon som ikke finnes?
Ikke noe tilsier at det er radonstråling over tiltaksgrensa på Beitøra, og dermed vil krav om radonsperre kunne falle bort. Uten radonsperre vil oppgraderinga bli mindre omfattende og langt billigere enn anslaget på 32,4 mil. Kommer vi ned i 17-27 millioner, sparer vi altså 30-40 millioner sammenlignet med nybygg bak Hell Bil.
Kostnadssprekk allerede
Bygging er utsatt fordi tomtekjøp og anbud sprenger ramma på 57 millioner. Det er altså tid til å avklare om Fylkesmannen godtar en oppgradering, og om den kan bli langt billigere enn anslått.
Men det ville ikke ordfører Oddbjørn Bang svare på i kommunestyret. Bang henviser bare til at Orkdal kommunestyre har vedtatt å bygge ny brannstasjon – uten å ville avklare om dette vedtaket faktisk kan være fattet på feil saksgrunnlag. Og det er jo poenget.
Her er Småbylista/Uavhengiges spørsmål, og nederst finner du ordførerens svar:
«I 2017 vedtok Orkdal kommunestyre å sette av 57 mill. kr. til ny brannstasjon. En premiss for vedtaket var at Fylkesmannen ikke vil akseptere oppgradering av dagens bygg på grunn av flomfare, se side 78 i rådmannens notat til handlingsplan 2018-2021.
Samtidig het det i kommunens egen utredning om brannstasjon datert 14.09.2017 at Orkdal brann- og redningstjeneste mener det eksisterende bygget har akseptabel beliggenhet siden det er mulig å evakuere i løpet av 15-20 minutter ved risiko for flom.
Rådmannen anslo i en tilstandsvurdering fra november 2016 at oppgradering vil koste 32,4 mill. kr.
Vi er kjent med at saken er drøftet i kontrollutvalget, men ikke formelt behandlet. Tema har vært opplysningene om Fylkesmannens forbud mot rehabilitering samt beregning av kostnader ved oppgradering. Det siste gjelder blant annet punktet i kostnadsoverslaget om at det må etableres radonsperre under bygget. Ifølge ROS-analyse for ny reguleringsplan på naboområdet Laksøra er radon ikke et problem.
Det er viktig å avklare i hvor stor grad fordyrende behov som radonsperre, nytt betonggolv og kuldebro er basert på tekniske krav og beregninger, eller på antagelser.
Bygging av ny brannstasjon blir dyrere enn anslått og et nytt bygg må forenkles. Vi vil spare flere titalls millioner kroner dersom det kan gjennomføres en oppgradering av dagens bygg. Det aktualiserer følgende spørsmål:
Ordfører Oddbjørn Bang svarte:
«Svar på spørsmål 1-4:
Kommunestyret har vedtatt å bygge ny brannstasjon innenfor gitte rammer på Bårdshaug sør for Hell Bil. Vedtaket ble fattet i sak: 69/17 som var budsjett for 2018 og HP for 2018-2021.
Prosjektet har nå vært ute på anbud. Prisene er høyere enn rammen i vedtaket. Rådmannen arbeider nå med å bearbeide prosjektet, slik at det om mulig kan komme innenfor vedtatt ramme. Hvis dette viser seg ikke å være mulig, så vil rådmannen legge fram en sak for kommunestyret.
Hvis et flertall da velger å rehabilitere dagens brannstasjon framfor å bygge ny, så kan de forhold som etterspørres i spørsmål 1-4 utredes.
Svar på spørsmål 5:
Avvikene er så langt ordføreren får opplyst lukket ved hjelp av midlertidige løsninger.»
Kort oppsummert:
Vi får ikke svar på om en investering på 57 millioner kroner er fattet på sviktende grunnlag så lenge det er håp om at en ny brannstasjon ikke vil koste mer enn 57 millioner kroner. Vi skal leve med risikoen for å sløse vekk 30-40 millioner.