Småbypartiet har jobbet systematisk i to år for å få penger fra Miljøpakken til gode tiltak i Orkland. Nå gir det resultater. Orkanger blir et mye bedre sted for skolebarn og andre myke trafikanter. 3. juni støttet Ap og H et forslag fra Småbypartiet om å utbedre snarveger i Hovsbakkan (bildet) og sette opp gatelys nær skolene, bla i Rosenvikveien og Wilmanns vei.
Kommunedirektøren har også fått beskjed om å prioritere byggestart av gangveg langs jernbanesporet i sentrum.
SNARVEGER
Orkland kommune har så langt fått en pott på 2 mill. kr. til å bygge eller utbedre snarveger, primært nær skolene. Småbypartiet foreslår å starte med Hovsbakkan, der ungene har gått opp et stort nettverk av tråkk. De er sleipe og uegnet store deler av året. Generell oppgrusing trengs, samt lys, rekkverk og muligens trappetrinn enkelte steder.
Fra vedtaket og begrunnelsen: Kommunedirektøren innhenter tilbud med sikte på byggestart i 2025 i Hovsbakkan. Mye av grunnlaget finnes i en kartlegging fra 2017. Utbedring av snarveger i Hovsbakkan vil ha stor nytteverdi. Ca. 1000 bor i Hovsbakkan, hvorav mer enn 200 er barn og unge under 16 år. Trafikkforholdene ved Orkanger barneskole ble registrert som avvik i januar 2023 uten at det foreligger forslag til løsning. Bedre og trygge snarveger kan bidra til mindre bilbruk.
GATELYS
Etter tidligere innspill fra Småbypartiet har Orkland kommune også fått tildelt en pott på 2 mill. kr. til gatelys på kommunale skoleveger uten fortau.
Fra vedtaket og begrunnelsen: Utbygging av gatelys starter her:
– Wilmanns vei mellom Orkdalsveien og Njardar gate, Orkanger
– Rosenvikveien, Orkanger
– Tølløvstien, Evjen (gang- og sykkelveg fra Dållåhåggån)
De to gatene på Orkanger er direkte atkomst til skoler med 550 elever. Gatene har fått økt trafikk etter reguleringer med hhv bom i Njardar gate/Orkdalsveien og åpning for gjennomkjøring i Tverradkomsten/Rosenvikveien. Wilmanns vei brukes også av barneskolen som trasé til Orklandbadet, Gammelosen mv. Tølløvstien ligger inne i Orkland kommunes trafikksikkerhetsplan.
GANGVEG THAMSHAVNBANEN
Okland kommune har fått 3 mill. kr. til å anlegge gangveg i jernbanesporet nær skolene etter et innspill fra Småbypartiet i fjor: Legge dekke mellom jernbaneskinnene (1 meter sporbredde) og sette opp lys mellom Franslykkja og Strandheim i Orkanger sentrum, ca 1,7 km. Prosjektet er langt på veg ferdig utredet.
Fra vedtaket og begrunnelsen: KD innhenter tilbud med sikte på byggestart av gangveg langs jernbanesporet i 2025. Tekniske krav og begrensninger pga fredning framgår av utredning om Jernbaneparken fra 2021. Gangveg langs sporet vil ha stor nytteverdi, særlig for skoleelever. I likhet med snarveger i Hovsbakkan kan tilrettelegging redusere bilbruk og lette trafikkforholdene ved Orkanger barneskole.
Bilkjøring skal bremses
Miljøpakken har satt av ca 170 mill. til bruk på tiltak i Orkland som kan redusere bilbruk og få flere til å gå, sykle og reise kollektivt. Kommunen må selv foreslå tiltak for å få bruke av disse pengene på eget vegnett eller egen grunn. De andre partene i Miljøpakken (fem kommuner, fylket og staten) må godkjenne prosjektene.
Orkland sparer penger
Småbypartiet, særlig i samarbeid med Oddvar Kjøren (Ap sin nestleder i Hovedutvalg Teknikk), har lyktes med nesten samtlige innspill. De er godkjent og tatt inn i Miljøpakkens budsjetter. De fleste tiltakene må komme i sentrum fordi det gir største nytte i forhold til investeringene. Samtidig slipper Orkland kommune å betale for tiltak som det var satt av penger til i kommunens egen trafikksikkerhetsplan. De midlene kan brukes til trafikksikkerhet andre steder, hvis flertallet vil.
Orkland ble innlemmet i Miljøpakken i 2023. Det førte til mye billigere buss. Her er andre resultater så langt:
2023
Småbypartiet foreslår å søke om å få vedtatte fortau i Orkdalsveien ved Bårdshaug Herregård og i Tverradkomsten finansiert av Miljøpakken. Det ble godkjent. Fortauene bygges nå. Prosjektene lå inne i kommunens investeringsbudsjett. Orkland kommune har spart ca. 7 mill. kr. ved at Miljøpakken betaler.
2024
Småbypartiet foreslår at Miljøpakken også finansierer vedtatt fortau i Grensen på Orkanger og Reksteret/Mølnvegen på Fannrem i tillegg til at vi søker om penger til snarveger, gatelys og gangveg langs jernbanesporet. Alt blir godkjent. Orkland kommune sparer anslagsvis10 mill. kr. på de to fortauene.
Fortauet forbi Rianmyra i Grensen kan få byggestart i høst. Reksteret/Mølnvegen på Fannrem er under planlegging.
Vi får også vedtatt som et tilleggsforslag at fylkeskommunen prioriterer utredning av gang- og sykkelveg i Gammelosveien, der det er et brudd på 170 meter ved Damphuset. Fylket har tatt styring her selv om vegen er kommunal. Det skyldes at den ligger mellom to fylkeskommunale strekninger.
2025
Småbypartiet foreslår to nye innspill til Miljøpakken, og de blir vedtatt enstemmig i kommunen:
Disse innspillene tar partene i Miljøpakken endelig stilling til tidlig i 2026.
Kamp om pengene
Småbypartiet har presset på primært fordi det haster med bedre tilrettelegging for myke trafikanter i hele sentrumsområdet. I tillegg vil rask utbygging øke muligheten for å få mer penger til lignende tiltak også andre steder. Det er viktig at Orkland kommune sikrer en del av potten til utbedring av eget vegnett. Fylkeskommunen disponerer allerede det meste av de 170 Orkland-millionene. Det er satt av hele 100 mill. kr. til (mulig) utbedring av gang- og sykkelvegnettet i trekanten Thamshavn-Bårdshaug-Råbygda, samt store beløp til gang- og sykkelveg på Blåsmo (fylkesveg) og tiltak ved Orkanger skysstasjon.
Skaun klager
Skaun ble også med i Miljøpakken i 2023. Kommunen protesterer fordi det ikke får av Skaun-potten til tiltak lokalt. Fylkeskommunen og staten vil disponere hele potten til hhv gang- og sykkelveger langs «gammelveien» og innfartsparkering ved E39.
PS: Vedtaket i Orkland 3. juni forutsetter at mulige snarveger og gatelysprosjekt langs skoleveger uten fortau kartlegges også i resten av kommunen. Kartlegging av snarveger i hele Orkland ble vedtatt etter forslag fra Småbypartiet 14. mai i fjor.